Ziemniaki przez lata uważane były za tuczące. Jak przygotować smażone ziemniaki, aby były pyszne i dietetyczne? Podpowiadamy!
Smażone ziemniaki dietetyczne? O tak!
Wiele osób twierdzi, że smażone ziemniaki są tuczące i odmawia ich sobie będąc na diecie. Mimo iż owiane złą sławą, ziemniaki nie są wcale wysokokaloryczne. Przykładowo, 100 g kartofli, czyli około dwa, średniej wielkości ziemniaki, to około 60-70 kcal. Jest to mniej, niż zawiera 100 g bananów, które przecież uważane są za dietetyczne.
Jak je przygotować?
Aby smażone ziemniaki były dietetyczne, ważne jest smażenie ich na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie bez jego użycia. Potrzebna nam będzie do tego specjalna patelnia z powłoką nieprzywierającą. Świetnie sprawdzają się szczególnie patelnie tytanowe. Ziemniaki wystarczy pokroić w wybrany kształt, np. talarki, posypać ulubionymi przyprawami, a następnie smażyć na patelni do zarumienienia. W wersji dietetycznej najlepiej jest podawać je z innymi warzywami bądź jogurtem naturalnym.