Jeśli pragną Państwo przygotować wspomniane śniadanie na gorąco, poniżej przedstawiamy prosty przepis na fritatę!
Czym jest fritata?
Fritata to danie śniadaniowe na gorąco, pochodzące z Włoch, które powstaje na bazie jajka. Danie to podobne jest do omletu, a także jajecznicy. Różnicą jest zapiekanie go w piekarniku oraz wzbogacanie dodatkowymi składnikami, np. szynką, serem lub warzywami. Fritata jest więc o wiele bardziej pożywna niż jajecznica i bardziej zróżnicowana niż klasyczny omlet. Poniżej przepis na fritatę z bloga Zabawa w Gotowanie!
Prosty i szybki przepis na fritatę
Bardziej szczegółowy i oryginalny przepis na fritatę znajdą Państwo na blogu Zabawa w Gotowanie, na którym pojawił się także test naszej patelni tytanowej. Do przygotowania fritaty będą nam potrzebne jajka, oliwa z oliwek, ser żółty, a także dodatki według uznania, np. szynka, papryka lub pomidory, szalotka czy cebula. Pierwszym krokiem jest przypieczenie dodatków, a następnie dodanie jajek i zapieczenie całości.