Patelnia nie musisz służyć wyłącznie do smażenia. Możemy wykorzystać ją również do pieczenia w piekarniku. Czym powinna charakteryzować się patelnia do piekarnika?
Patelnia do piekarnika - jaką wybrać?
Jedną z najważniejszych cech patelni do piekarnika jest jej odporność na bardzo wysoką temperaturę. Świetnie sprawdzą się tu patelnie tytanowe. W klasycznych patelniach, najmniej odporną na tą kwestię częścią jest rączka. Dobrze więc, jeśli wybrana przez nas patelnia do piekarnika, będzie posiadała odpinaną rączkę. Pamiętajmy także o dobraniu rozmiaru patelni do naszego piekarnika.
Co możemy przygotować na patelni w piekarniku?
Wielu potraw wcale nie musimy smażyć na patelni. Niektóre z nich będą nawet smakować o wiele lepiej, upieczone w piekarniku. Mowa tutaj o warzywach, owocach morza i białym mięsie, a także pieczonych naleśnikach (typu dutch baby) czy coraz popularniejszy rodzaj śniadania - szakszuka. W każdym z tych przypadków doskonale sprawdzi się specjalna patelnia do piekarnika.