Szukasz pomysłu na wyjątkowe śniadania? Jednym z najpopularniejszych rodzajów śniadań na słodko są zdecydowanie naleśniki. Jeśli znudziła Cię ich klasyczna wersja - wypróbuj bezglutenowe naleśniki pieczone na patelni Woll.
Przepis na bezglutenowe naleśniki pieczone na patelni Woll
Poniżej przedstawiamy składniki na słodką wersję naleśników, jednak z powodzeniem możemy składniki wymieniać na ich słone odpowiedniki i zaserwować naleśniki w formie wytrawnej. Aby wykonać bezglutenowe naleśniki pieczone na patelni Woll będą nam potrzebne trzy jajka, 2/3 szklanki mleka, 30 g skrobii kukurydzianej, 30 g mąki owsianej, 20 g mąki innego rodzaju (np. ryżowej), łyżeczkę cukru oraz odrobinę masła klarowanego.
Wykonanie pieczonych naleśników
Wykonanie bezglutenowych naleśników pieczonych na patelni Woll jest bardzo proste. Do nagrzanego piekarnika wkładamy patelnię odłączając od niej rączkę, tak, aby odpowiednio się nagrzała. Następnie połączone składniki wylewamy na wspomnianą patelnię Woll, w pierwszej kolejności kładąc na niej masło, i ponownie wkładamy do piekarnika aż ciasto się zarumieni. Oryginalny i bardziej szczegółowy przepis znajduje się na blogu Kuchnia bez Glutenu. Zapraszamy.